HOME

 

Intrebari si raspunsuri


1) Cu ce acte se face dovada sediului social si a punctelor de lucru?

Dovada detinerii cu titlu legal a spatiului de sediu sau puncte de lucru se face prin contract de vanzare - cumparare, certificat de mostenitor, contract de inchiriere, contract de subinchiriere, contract de leasing imobiliar, contract de comodat, uz, uzufruct, extras din cartea funciara, e.t.c.
In cazul in care imobilul este detinut in coproprietate trebuie prezentat acordul coproprietarilor, in forma autentica.


2) Unde se inregistreaza si unde se autorizeaza sediile secundare infiintate pe raza altui judet?

Sediile secundare infiintate pe raza altui judet se inregistreaza la Biroul Unic din judetul unde se afla sediul social.
Autorizarea functionarii si eliberarea anexelor pentru sediile secundare aflate in alt judet decat se afla sediul social se vor efectua de carte Biroul Unic din judetul in care se afla sediul secundar pe baza urmatoarelor acte:

  • copie certificat de inregisrare al societatii mama (in cazul in care nu s-a facut preschimbarea , copie certificat de inmatriculare si cod fiscal);
  • copii de pe dovada sediului secundar;
  • certificatul de mentiuni al camerei de comert si indusrtie teritoriale unde este inregistrat comerciantul din care sa rezulte inregistrarea seiului secundar;
  • avize/autorizatii existente pentru sediile secundare.

 

3) Care este procedura in cazul neeliberarii unuia sau mai multor avize?

In cazul neeliberarii unuia sau mai multor avize comerciantul poate solicita reluarea procedurii de obtinere a acestora in termen de 90 de zile de la data respingerii cu dovada achitarii din nou a taxelor pentru referatele de evalure ce contin concluzii negative. Nerespectarea termenului legal de 90 zile duce la reluarea procedurii de autorizare cu plata integrala a taxelor.

Daca la data la care se solicita preschimbarea certificatului de inmatriculare s-a schimbat denumirea strazii si numerotarea acesteia pe cale administrativa se impune ca la cererea de preschimbare sa se anexeze si o dovada de la primaria in raza teritoriala unde isi are sediul comerciantul din care rezulta ca noua adresa este aceeasi ca cea inscrisa in registrul comertului.


4) S-a schimbat nomenclatura stradala, cum procedez?

Dacă la data la care se solicită preschimbarea certificatului de înmatriculare s-a schimbat denumirea străzii si numerotarea acesteia pe cale administrativă se impune ca la cererea de preschimbare să se anexeze si o dovadă de la primăria în raza teritorială unde îsi are sediul comerciantul din care rezultă că noua adresă este aceeasi ca cea înscrisă în registrul comertului.

 

 5) Doresc sa infiintez o societate comerciala care sa poata vinde sau inchiria casete video sau audio CD-uri, etc. Doresc sa stiu ce conditii trebuie indeplinite in afara de autorizatiile si avizele legate de infiintarea societatii, conditii cu privire la drepturile de autor. Marius Preda – Bucuresti

 

In vederea asigurarii legalitatii circulatiei fonogramelor, Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor a infiintat si administreaza Registrul National al Fonogramelor. In situatiile in care doriti sa importati, produceti, reproduceti, distribuiti sau comercializati fonograme sunteti obligat sa solicitati Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor inscrierea in Registrul National al Fonogramelor cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea activitatii in domeniu. Registrul National al Fonogramelor va inscrie, in mod obligatoriu, urmatoarele mentiuni:

a) numele si prenumele persoanei fizice ori denumirea persoanei juridice solicitante, dupa caz;

b) codul numeric personal sau numarul de inmatriculare la Oficiul registrului comertului al solicitantului, dupa caz:

 c) domiciliul persoanei fizice ori sediul persoanei juridice solicitante, dupa caz;

 d) adresele spatiilor in care se vor desfasura activitati de producere, reproducere, distribuire sau comercializare, inclusiv ale celor destinate depozitarii fonogramelor;

 e) seriile si numerele marcajelor holografice atribuite solicitantilor. In Registrul National al Fonogramelor au obligatia sa se inscrie si persoanele juridice care comercializeaza fonograme in regim de consignatie, prezentand o data cu documentele si o copie de pe contractul de consignatie.

 

Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor verifica respectarea prevederilor legislatiei privind drepturile de autor si drepturile conexe si elibereaza adeverinta necesara cumpararii si aplicarii de catre proprietarul fonogramelor a marcajelor holografice. In vederea inregistrarii fonogramelor in Registrul National al Fonogramelor si a eliberarii adeverintelor de inregistrare pentru fiecare titlu, persoanele interesate vor depune la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor urmatoarele documente:

 a) pentru fonogramele importate: - inscrisul doveditor al cesiunii dreptului de distribuire din partea titularului de drepturi asupra fonogramelor; - lista cuprinzand titlurile fonogramelor si numarul comandat de exemplare, precum si elementele principale de identificare; - dovada importului efectuat legal;

b) pentru fonogramele cu inregistrari din repertoriul international, care urmeaza sa fie produse sau reproduse in Romania:

-          inscrisul doveditor al cesiunii dreptului de reproducere si difuzare din partea titularului de drepturi;

-          lista cuprinzand titlurile fonogramelor si numarul de exemplare, precum si elementele principale de identificare;

c) pentru fonogramele cu inregistrari din repertoriul national care urmeaza sa fie produse sau reproduse in Romania:

-          inscrisul doveditor al acordului sau autorizarii din partea titularilor dreptului de autor ori de drepturi conexe privind cesionarea exclusiva sau neexclusiva a dreptului de fixare, reproducere si difuzare a operei;

-          lista cuprinzand titlurile fonogramelor si numarul de exemplare, precum si elementele principale de identificare. In urma analizarii datelor, Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor va elibera un certificat pentru activitatea de import, producere, reproducere, comercializare si/sau distribuire, dupa caz.

 

HOME